Besnijdenis en seksualieit

  • Besneden mannen niet minder gevoelig
  • Masturberen ook als je besneden bent geen probleem
  • Smegma geen probleem meer
  • Te snel klaarkomen
  • Besnijdenis en Hiv / Aids

Rondom seksualiteit, besnijdenis en besneden zijn, bestaan nogal wat misverstanden. Vooral onder het deel van de Nederlandse bevolking dat er onbekend mee is. “Onbekend maakt onbemind” luidt het Nederlandse spreekwoord. Wij zetten hieronder enkele feiten voor jou op een rijtje.

Besneden mannen niet minder gevoelige penis

Misverstand nummer één: de penis van besneden mannen zou minder gevoelig zou zijn en besneden mannen zouden minder plezier aan seks beleven. De penis van onbesneden mannen zou gevoeliger zijn omdat bij hen de voorhuid de eikel bedekt.

Bij mannen zonder voorhuid zou er zich een eeltlaagje op de eikel vormen, waardoor deze minder gevoelig zou worden. Bovendien zou de voorhuid zelf verantwoordelijk zijn voor extra seksueel genot.

In een studie door Szabo and Short1 bleek dat er geen verschil in verhoorning (eeltvorming) is tussen de eikel van een besneden of onbesneden man. Het idee dat zich op de eikel van een besneden penis een laagje eelt zou vormen, kan dan ook naar het rijk der fabelen worden verwezen.

Ook zijn er geen aanwijzingen dat de voorhuid voor meer seksueel genot zorgt. Een veelgehoord argument van tegenstanders van besnijdenis is, dat de voorhuid rijk zou zijn aan tast- en druklichaampjes (receptoren), waardoor een man zonder voorhuid veel gevoel zou missen.

Niets is minder waar: onderzoek2 heeft aangetoond dat deze tast- en druklichaampjes juist veel minder in de voorhuid aanwezig zijn dan in de huid op andere plekken van het lichaam.

Daarnaast zijn er nog tientallen andere onderzoeken gedaan naar mogelijke verschillen in gevoeligheid tussen besneden en onbesneden mannen. Deze onderzoeken omvatten zowel laboratoriumonderzoeken als bevragingen van besneden en onbesneden mannen. Betrouwbaar onderzoek laat telkens weer zien dat er nauwelijks tot geen verschil is tussen mannen mét, en mannen zonder voorhuid.

Zo kwam Canadees onderzoek3 naar de gevoeligheid van de penis in zowel slappe toestand als in opgewonden staat bij twintig besneden en twintig onbesneden mannen tot de conclusie dat  er geen verschillen in gevoeligheid van de penis zijn.

Een ander, omvangrijk onderzoek4 uitgevoerd in Afrika onder 4500 mannen, waarvan ca. de helft besneden werd en de andere helft niet, toonde aan dat een besnijdenis het seksuele genot en de seksuele prestaties niet vermindert.

Een zeer uitvoerige bespreking van onderzoeken die zijn gedaan naar de gevoeligheid van de besneden penis, is hier te vinden: Circinfo.net: Circumcision – Sensitivity, Sensation and Sexual Function

Masturberen ook als je besneden bent geen probleem

Bijna alle onbesneden mannen masturberen door hun voorhuid over de eikel te bewegen. Het is dus niet vreemd dat een man die een besnijdenis overweegt, zich afvraagt hoe dat na een besnijdenis zonder voorhuid zal zijn.

Soms zijn mannen bang dat masturberen na een besnijdenis helemaal niet meer mogelijk is, of alleen met glijmiddel. Dit is een veel voorkomend misverstand.

Het kán voorkomen dat een man die besneden is glijmiddel (of speeksel, olie, sommigen gebruiken zelfs shampoo, hoewel dat niet aan te raden is) nodig heeft omdat hij zó strak besneden is, dat er in de overgebleven huid geen beweging meer mogelijk is tijdens een erectie.

De meeste mannen zijn minder strak besneden en hebben ook bij een erectie speling in de huid. Masturberen gaat dan eigenlijk op precies dezelfde manier als bij onbesneden mannen. Het enige wat anders is, is dat besneden mannen hun penis ietsje lager vastpakken, beneden de eikel, en daar de huid op en neer bewegen.

Door de besnijdenis kan de huid daarbij niet meer over de eikel heen en weer bewogen worden, maar voor het plezier dat een besneden man aan masturberen beleeft, maakt dit geen verschil.

Als een besneden man masturbeert, wrijft hij met (de binnenkant van) de hand die masturbeert meestal automatisch ook langs de rand, de onderkant of andere delen van de eikel. Op die manier wordt de eikel dus ook rechtstreeks geprikkeld.

De meeste artsen in Nederland laten genoeg speelruimte over in de huid beneden de eikel, maar iemand die zich laat besnijden en helemaal op zeker wil spelen, kan het beste van tevoren met zijn arts daarover praten.

De eerste tijd na een besnijdenis kan de huid wel vrij strak rond de stam van de penis zitten, en kan glijmiddel wél nodig zijn. Na een paar maanden tot een half jaar wordt de huid door te “oefenen” vanzelf soepeler en komt er wel bewegingsspeelruimte in.

Het is belangrijk dit niet te willen forceren, aangezien er anders teveel spanning op de besnijdenisrand (waar de hechtingen hebben gezeten) komt te staan. De besnijdenisrand is na 4-6 weken vrijwel geheel genezen, maar kan door teveel spanning in het begin geïrriteerd raken.

Een andere manier van masturberen die veel bij besneden mannen voorkomt, is op de buik liggend de penis over een kussen of matras laten glijden. Deze manier van masturberen komt vooral voor bij jongens en mannen die als kind al besneden zijn.

Bij mannen die pas besneden zijn, kan het wrijven van de blote eikel tegen het stof pijnlijk zijn of een irritatie geven (de eikel wordt dan erg rood). Na verloop van tijd zal vanzelf gewenning optreden en zal de eikel niet meer zo snel geïrriteerd raken.

Met een zachtere stof als ondergrond en door minder druk uit te oefenen bij het laten glijden van de penis over het kussen of de matras, kan de irritatie voorkomen of verminderd worden.

Een schat aan informatie over masturberen voor zowel besneden als onbesneden mannen is te vinden op de site JackinWorld

Smegma geen probleem meer

Smegma is een niet fris ruikende substantie die zich vormt bij onbesneden mannen tussen de voorhuid en de eikel. Aangezien een besneden penis geen voorhuid heeft, produceert deze nauwelijks of geen smegma en is daarom veel makkelijker schoon te houden.

Vooral bij warm weer is dat erg prettig, want hoewel de smegma-productie van man tot man varieert, kan vooral bij hoge temperaturen de penis snel weer onfris zijn.

Wanneer er geen voorhuid is en deze niet teruggetrokken hoeft te worden, is het ook veel makkelijker om de penis te wassen. Een Engels onderzoek5 liet zien dat meer dan een kwart van de onbesneden mannen een slechte hygiëne heeft wat het wassen van de penis betreft, tegen slechts 4% van de besneden mannen.

Uiteraard is een betere hygiëne ook aangenaam voor de partners van besneden mannen en uit verschillende onderzoeken blijkt dan ook dat zij vaker orale seks ontvangen dan onbesneden mannen.

Te snel klaarkomen

Te snel klaarkomen (ofwel vroegtijdige ejaculatie) heeft zowel een lichamelijke als een psychische kant. Bij de één overheerst de psychische kant, bij de ander ligt de oorzaak dan weer vooral op het lichamelijke vlak.

Een besnijdenis is dan ook zeker niet een oplossing die voor elke man zal werken, maar is zeker het overwegen waard. Onderzoek6 heeft aangetoond dat mannen baat kunnen hebben bij een besnijdenis waarbij het frenulum (toompje) en zoveel mogelijk van het binnenblad van de voorhuid verwijderd worden.

Dit onderzoek onder 47 mannen toonde aan dat door de ingreep de gemiddelde tijd voordat deze mannen klaarkwamen, steeg van circa één minuut tot 12 minuten.

Besnijdenis en Hiv / Aids

Besneden zijn is geen waterdichte garantie tegen infectie met hiv, het virus dat Aids veroorzaakt; condooms blijven nodig. Wel blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat voor besneden mannen bij heteroseksuele geslachtsgemeenschap de kans op een hiv-besmetting met ca. 60 % afneemt.

Om die reden organiseren de Verenigde Naties besnijdeniscampagnes in Afrikaanse landen om mannen daar (uiteraard op vrijwillige basis) op grote schaal te laten besnijden.

Op deze manier hoopt men in twintig jaar tijd 5,7 miljoen hiv-infecties en 3 miljoen doden te voorkomen.

Voetnoten

1Szabo, R. and Short, RV. How does male circumcision protect against HIV infection? BMJ 2000;320:1592.

2Bhat GH, Bhat MA, Kour K, Shah BA. Density and structural variations of Meissner’s corpuscles at different sites in human glaborous skin. J Anat Soc India 2008;57:30-33.

3Payne K, Thaler L, Kukkonen T, Carrier S, Binik Y. Sensation and sexual arousal in circumcised and uncircumcised men. J Sex Med. 2007 May;4(3):667-74.

4Kigozi G, Watya S, Polis CB, Buwembo D, Kiggundu V, Wawer MJ, Serwadda D, Nalugoda F, Kiwanuka N, Bacon MC, Ssempijja V, Makumbi F, Gray RH. The effect of male circumcision on sexual satisfaction and function, results from a randomized trial of male circumcision for human immunodeficiency virus prevention, Rakai, Uganda. BJU Int. 2008 Jan;101(1):65-70.

5O’Farrell N, Quigley M, Fox P. Association between the intact foreskin and inferior standards of male genital hygiene behaviour: a cross-sectional study. Int J STD AIDS. 2005 Aug;16(8):556-9.

6Namavar MR, Robati B. Removal of foreskin remnants in circumcised adults for treatment of premature ejaculation. Urol Ann. 2011 May;3(2):87-92.