Besnijdenis

Waarom worden jongens en mannen besneden?

Deze pagina bevat foto’s van geslachtsdelen

 • Medische redenen
 • Verdoving en narcose
 • Volledige besnijdenis
 • Gedeeltelijke besnijdenis
 • Nazorg thuis
 • Complicaties
 • Alternatieven voor een besnijdenis
 • Te kort frenulum (toompje)

Besnijdenis medische reden

In de meeste gevallen worden mannen en jongens besneden voor medische redenen. Hieronder volgen enkele medische redenen om tot een besnijdenis over te gaan.

 • Terugkerende ontstekingen van de eikel
 • Phimosis of vernauwde voorhuid
 • Paraphimosis of het niet meer terug kunnen schuiven van de voorhuid

Terugkerende ontstekingen van de eikel

Dit wordt ook wel balanitis genoemd en is een ontsteking van voorhuid en eikel.
Deze aandoening kan ontstaan door slechte hygiëne of eenvoudigweg omdat het wassen van de voorhuid en eikel niet mogelijk is door een niet of moeilijk terug te trekken voorhuid (phimosis).

Ook het gebruik van de verkeerde zeep kan irritaties veroorzaken en zo bijdragen aan het ontstaan van ontstekingen. Het beste kan een zeep gebruikt worden die is aangepast aan de zuurgraad van de huid.

Een enkele ontsteking van voorhuid en eikel kan met zalf, baden en antibiotica worden verholpen, maar blijven de ontstekingen terugkomen, dan is een besnijdenis de enige echte oplossing.

Phimosis-afbeelding

Phimosis

paraphimosis

Paraphimosis

Phimosis of vernauwde voorhuid

Bij phimosis is de voorhuid zo vernauwd dat deze niet of nauwelijks teruggetrokken kan worden over de eikel. Phimosis kan aangeboren zijn, of veroorzaakt worden door herhaalde infecties van de voorhuid. Bij kinderen tot ongeveer een jaar of 5 is het normaal dat de voorhuid nog niet (volledig) teruggetrokken kan worden. Ten onrechte krijgen ouders nog vaak het advies de voorhuid te “oefenen”. Dit kan beter achterwege blijven aangezien door het geforceerd terugtrekken van de voorhuid phimosis juist kan ontstaan.

Phimosis kan allerlei problemen veroorzaken. Doordat de voorhuid niet teruggetrokken kan worden en de eikel eronder niet goed schoon te maken is, hoopt zich smegma op, wat ontstekingen en zo verdere vernauwingen in de hand werkt. Ook kan meatus stenose, een vernauwing van de opening van de plasbuis, ontstaan.

Vaak blijkt bij mannen met kanker van de penis (wat gelukkig niet vaak voorkomt), dat ze een lange voorgeschiedenis van phimosis hebben. Een besnijdenis is aan te raden.

Paraphimosis

Als de voorhuid teruggetrokken is, opgezwollen is geraakt en niet meer teruggeschoven kan worden over de eikel, dan is er sprake van paraphimosis.

Paraphimosis ontstaat door ontstekingen en vernauwing van de voorhuid. Ook directe beschadiging van de voorhuid (bijvoorbeeld door te hard masturberen) kan dit probleem veroorzaken.

Door de zwelling kan de bloedtoevoer naar de eikel worden afgekneld. Hierdoor kan gangreen ontstaan, of kunnen er andere, blijvende beschadigingen van de penis optreden. Daarom is onmiddellijke medische hulp geboden. Een arts krijgt de voorhuid mogelijk weer terug over de eikel geschoven. Blijft dit probleem zich voordoen, dan wordt een besnijdenis noodzakelijk.

Overige redenen

Naast dat besnijdenissen worden uitgevoerd om medische redenen, komt het ook regelmatig voor dat er om andere redenen een besnijdenis plaatsvindt.

 • Geloofsredenen
 • Seksuele redenen
 • Hygiënische redenen
 • Esthetische redenen

Hieronder per reden een korte uitleg.

Besnijdenis en geloof

Besnijdenissen binnen het geloof worden al duizenden jaren uitgevoerd. Eigen is alles terug te herleiden aan Abraham (Ibrahim), die voor zowel de islam, jodendom als het christendom een heilig en belangrijk persoon is. God droeg Abraham of Ibrahim op om al zijn nakomelingen te besnijden. Tegenwoordig zie je alleen binnen het Jodendom en de islam dat het gebruikelijk is om jongens in een vroeg stadium te laten besnijden. Binnen het christendom is het niet gebruikelijk dat een jongen wordt besneden.

Besnijdenis christendom

De geschiedschrijving leert ons dat het christendom is ontstaan uit het jodendom. Hierdoor is Jezus volgens Joodse tradities besneden net na Zijn geboorte. Desondanks is de besnijdenis geen onderdeel gaan uitmaken van het christendom. Christenen zien dat Jezus de besnijdenis heeft vervuld en dat er dus alleen terug kan worden verwezen (Tweede Testament). Hierdoor dopen Christenen hun kinderen in plaats van besnijden.

Besnijdenis Jodendom

Kinderen worden in het Jodendom op hun achtste dag besneden. Naast de hygiënische redenen is een besnijdenis binnen het Jodendom vooral een teken om het eeuwige verbond tussen de Joden en God tot uitdrukking te brengen.

Besnijdenis Islam

Ondanks dat besnijdenis niet in de Koran voorkomt, is het wel degelijk gebruikelijk binnen de islam. Volgens de overlevering sloot God een verbond met de profeet Ibrahim om al zijn nakomelingen te laten besnijden. Men ziet een besnijdenis als een morele plicht en staat binnen de reiniging gelijk aan het spoelen van de mond, het schoonhouden van de tanden, knippen van de nagels etcetera.

Seksuele redenen

De voornaamste seksuele redenen voor een besnijdenis zijn vroegtijdige zaadlozingen en een te lange voorhuid.

Bij een te lange voorhuid komt de eikel niet of nauwelijks bloot te liggen bij een erectie. Daardoor wordt de eikel niet direct gestimuleerd tijdens geslachtsgemeenschap, wat gevolgen kan hebben voor de seksuele beleving van zowel man als vrouw. Door een besnijdenis komt de eikel volledig bloot te liggen, waardoor de eikel wel rechtstreeks gestimuleerd wordt.

Na een besnijdenis vormt zich een beschermlaagje over de eikel en wordt hij een beetje minder gevoelig. Bij mannen die problemen hebben met te snel klaarkomen, kan dit een oplossing zijn. Wel moet opgemerkt worden dat het geen wondermiddel is dat bij iedereen blijkt te werken.

Hygiënische redenen

Een besneden penis produceert nauwelijks of geen smegma en is daarom veel makkelijker schoon te houden.

Esthetische redenen

Sommige mannen (en ook vrouwen) vinden een besneden penis mooier om te zien. Bij mannen die om deze reden voor een besnijdenis kiezen, spelen vaak ook de reeds hierboven genoemde hygiënische en seksuele redenen voor een besnijdenis een rol.

Voor moslims is de besnijdenis een belangrijke en feestelijke gebeurtenis. Deze Turkse jongens dragen een kostuum dat speciaal voor hun besnijdenis gemaakt is.

De behandeling: verdoving en narcose

 • Verdoving en narcose
 • Volledige besnijdenis
 • Gedeeltelijke besnijdenis
 • Alternatieven voor besnijdenis

Bij de keuze tussen volledige narcose en plaatselijke verdoving blijken artsen nogal eens verschillende criteria te hanteren.
Algemeen kan gesteld worden dat in ziekenhuizen kinderen meestal onder volledige narcose besneden worden en dat bij jongeren en volwassenen meestal voor een plaatselijke verdoving gekozen wordt. De plaatselijke verdoving bestaat gewoonlijk uit enkele injecties aan de basis van de penis.

Bij jongeren en volwassenen kan in een ziekenhuis voor een volledige narcose gekozen worden indien zij opzien tegen de operatie en deze liever niet bewust meemaken. Hoewel dit meestal niet aan te raden is, blijken sommige artsen voor een ruggenprik te kiezen.

In besnijdenisklinieken wordt ook bij kinderen een plaatselijke verdoving toegepast, vaak gecombineerd met een kalmerend middel waardoor het kind minder van de ingreep meekrijgt. Voor zowel kinderen als volwassenen behoort ook een besnijdenis onder toediening van lachgas tot de mogelijkheden in sommige klinieken. Dit kan nuttig zijn voor angstige patiënten.

Volledige besnijdenis

Een volledige besnijdenis, ook wel radicale circumcisie genoemd, is het meest gebruikelijk. Hierbij wordt (nagenoeg) de hele voorhuid verwijderd en zal de eikel zowel bij een erectie als bij de penis in slappe toestand geheel bloot liggen. Er zijn verschillende “besnijdenisstijlen” die van invloed zijn op het uiteindelijke cosmetische resultaat; zie hiervoor besnijdenis stijlen en resultaten.

Gedeeltelijke besnijdenis

De meeste urologen voeren het liefst een volledige besnijdenis uit. De reden hiervoor is dat bij een gedeeltelijke besnijdenis (ook wel partiële circumcisie genoemd) vaak opnieuw vernauwingen van de voorhuid of ontstekingen van de eikel optreden, waardoor naderhand een volledige besnijdenis alsnog nodig blijkt te zijn.

Een gedeeltelijke besnijdenis wordt meestal op verzoek van de ouders uitgevoerd. Bij volwassenen wordt dit soort besnijdenis nauwelijks toegepast. Ook is een gedeeltelijke besnijdenis niet altijd mogelijk; dit hangt o.a. af van waar de vernauwing van de voorhuid zich bevindt.

Alternatieven voor besnijdenis

Sommigen willen graag besneden worden, anderen willen als het even kan juist hun voorhuid behouden. Voor deze laatste categorie is het zeker de moeite waard om alternatieven voor een besnijdenis te overwegen.

Te korte frenulum (toompje)

Sommige mannen hebben last van een te kort toompje. Hiervoor is een besnijdenis niet nodig.