Oprekken van de voorhuid

Oprekken van de voorhuid

Bij een te nauwe voorhuid is een besnijdenis vaak de beste oplossing. Jongens en mannen die liever niet besneden worden, kunnen proberen hun voorhuid op te rekken. De vernauwing in de voorhuid verdwijnt meestal niet helemaal, maar soms wordt de voorhuid door het oprekken ruim genoeg, zodat van een besnijdenis afgezien kan worden.

Hieronder vind je beschreven hoe je het beste kan oprekken. Als je na een half jaar geen duidelijke vooruitgang geboekt hebt, overweeg dan alsnog een besnijdenis. De meeste mannen zijn achteraf tevreden als ze besneden zijn. Voor sommigen is het zelfs een hele opluchting. Niemand wil immers pijn hebben van een te nauwe voorhuid tijdens het vrijen en masturberen. Ook een penis die niet goed schoon te houden is omdat de voorhuid zich niet of moeilijk laat terugtrekken, is niet echt fijn.

Hoe rek je op?

  1. Als je ook wanneer je penis slap is je voorhuid niet helemaal kan terugtrekken, begin je met elke dag (twee keer per dag, ‘s morgens en ‘s avonds, is nog beter) de eikel zo ver mogelijk bloot te maken. Belangrijk hierbij is dat je niet forceert. Je moet wel voelen dat je de huid op aan het rekken bent, maar het mag geen pijn doen. Als je teveel spanning op de voorhuid zet bij het oprekken kunnen er kleine scheurtjes in de huid ontstaan die tot littekenvorming leiden waardoor de voorhuid nog nauwer kan worden, en dat wil je nu juist niet!

   Bij het oprekken kun je wat babyolie of glijmiddel gebruiken, zodat het minder stroef gaat. Je kunt ook oprekken als je in bad zit. Door het warme water is je huid wat meer ontspannen en gaat het oprekken ook makkelijker.

   Verwacht niet meteen grote resultaten, doe het voorzichtig: als je elke week je voorhuid een paar millimeter verder kan terugtrekken, is dat ruim voldoende.

  2. Als het zonder forceren lukt je eikel helemaal bloot te krijgen wanneer je penis slap is, dan kun je het oprekken voortzetten op dezelfde manier als hierboven beschreven, maar dan met een stijve penis.
   Ook nu geldt: je moet voelen dat je de huid op aan het rekken bent, maar het mag geen pijn doen.
  3. Als je voorhuid door het oprekken zoals hierboven beschreven al wat ruimer is geworden kun je ook de volgende oprekoefening doen:

Haak, als je penis slap is, je wijsvingers onder de binnenkant van je voorhuid, links en rechts van je eikel, en rek de voorhuid op naar buiten, zodat ze wijder wordt. Doe het zachtjes, het mag geen pijn doen.

In het begin kan je eikel wat overgevoelig zijn en kan het zelfs pijnlijk zijn als je hem aanraakt. Als je voorhuid ruimer wordt en je de eikel vaker bloot maakt, went de eikel meestal vanzelf eraan om aangeraakt te worden.

Zie de tekst over voorhuidhygiëne: gebruik bij het schoonmaken geen washandje, maar gebruik je vingers of een zacht nat watje om je eikel schoon te maken. Ook dit kan nog vervelend aanvoelen in het begin, maar langzaam zal je eikel aan de aanraking gewend raken.

Als je eikel pijnlijk gevoelig blijft, helpt het ook om 1 à 2 maal per dag je eikel en de binnenzijde van je voorhuid nat te maken met een watje met thee (zonder suiker!). In thee zit looizuur, en dit looizuur zorgt ervoor dat het slijmvlies van je eikel een beschermend laagje gaat vormen.

Mocht het gebeuren dat je bij het oprekken de voorhuid wel achter de eikelrand hebt kunnen schuiven maar haar niet meer terug over de eikel heen krijgt, ga dan naar je huisarts zodat hij of zij kan proberen je voorhuid weer teruggeschoven te krijgen. Je loopt anders het risico een “spaanse kraag” ( paraphimosis ) te krijgen en dat kan vervelende gevolgen hebben.

Opmerking: Bij kinderen tot ongeveer een jaar of 5 is het normaal dat de voorhuid nog niet (volledig) teruggetrokken kan worden. Ten onrechte krijgen ouders nog vaak het advies de voorhuid te “oefenen”. Dit kan beter achterwege blijven aangezien door het geforceerd terugtrekken van de voorhuid phimosis (een nauwe voorhuid) juist kan ontstaan.