Besnijdenis nazorg en herstel

Net als bij anderen wonden heeft het lichaam tijd nodig om te herstellen. Bij een ingreep zoals een besnijdenis duurt het herstel zo tussen de 2 en 5 weken. Vooral de eerste week kan erg pijnlijk zijn, maar zodra je de eerste week hebt overleefd gaat het herstel erg voorspoedig. Op deze pagina vind je informatie over:

 • Nazorg besnijdenis volwassenen
 • Nazorg besnijdenis kinderen
 • Complicaties na besnijdenis

Nazorg besnijdenis volwassenen

Na een besnijdenis is het belangrijk rust te nemen en werken zal enkele dagen niet mogelijk zijn. Na de eerste keer plassen thuis moet het verband verwisseld worden. Hiervoor zal de arts een recept voor verbandmateriaal hebben meegegeven. De penis ziet er na de besnijdenis gezwollen en blauw/rood uit. Dit is normaal en zal meestal na een week weggetrokken zijn. Soms kan het wat langer duren. Zeker als de eerste keer het verband verwisseld wordt, kan nog wat bloed uit de wond druppelen. Plassen kan de eerste paar dagen een branderig gevoel geven. Bij doorplassen verdwijnt dit gewoonlijk weer. Over de ideale wondverzorging lopen de meningen uiteen. Wij adviseren om de eerste twee dagen volgend op de dag van de operatie zelf, het wondgebied schoon en droog te houden en elke keer na het plassen het verband te verschonen.

Nazorg tips

 • Het is verstandig gedurende één week 1 à 2 maal per dag te baden in lauwwarm water met Kamille, Badedas of soda, maar niet met zeep. Douchen mag ook weer. Het is belangrijk om na het baden of douchen de wond droog te deppen.
 • Indien een arts andere aanwijzingen geeft voor de wondverzorging, is het verstandig om eerst met de arts te overleggen alvorens daarvan af te wijken.
 • Aangeraden wordt normaal ondersteunende onderbroeken (geen boxershorts) te dragen. Om zwellingen sneller doen af te nemen, kan het nuttig zijn de penis de eerste paar dagen omhoog te leggen, richting navel.
 • Afgeraden wordt te sporten of te zwemmen gedurende de eerste twee weken na de besnijdenis.
 • Tegen eventuele pijn kan paracetamol genomen worden of plaatselijk een verdovende zalf (bijvoorbeeld Lidocaine) worden aangebracht. De zalf is verkrijgbaar op recept en mag ook (dunnetjes) op de eikel worden aangebracht. Dit is vooral nuttig bij mannen die een erg gevoelige eikel hebben. Bij hen kan de aanraking van de blote eikel met het stof van de onderbroek de eerste tijd een onprettig gevoel geven. Na een paar weken ontwikkelt zich een beschermlaagje op de eikel en verdwijnt dit onprettige gevoel.

Oplosbare hechtingen

De hechtingen die gebruikt worden bij een besnijdenis zijn bijna altijd oplosbaar en vallen er na ca. 7-14 dagen vanzelf uit. Gebeurt dit niet, neem dan contact op met de behandelend arts of de huisarts om de hechtingen te laten verwijderen. Hechtingen die te lang blijven zitten, kunnen een lelijk cosmetisch resultaat geven.

OPGELET: Na de besnijdenis dient men zich 4-6 weken te onthouden van seks anders is de kans groot dat de wond weer open gaat, met alle vervelende gevolgen van dien (slechte wondgenezing, wondinfectie, lelijke littekens).

Nazorg besnijdenis kinderen

Bij kinderen is de nazorg afhankelijk van de gebruikte besnijdenistechniek en de leeftijd van het kind. De arts zal instructies meegeven voor de nazorg thuis.

Complicaties na besnijdenis

Complicaties treden op bij 2 tot 10% van de besnijdenissen. Ze beperken zich bijna altijd tot de wond. Als ze zich voordoen gaat het meestal om een nabloeding of een wondgenezingsstoornis, in de vorm van een infectie of een abces. Dit kunnen vervelende complicaties zijn, maar ze zijn vrijwel altijd heel goed te behandelen.

Iemand die pas besneden is, dient contact op te nemen met een arts als zich (één van) de volgende symptomen voordoen:

 • de pijn wordt steeds erger
 • er komt pus of bloed uit de wond
 • de penis wordt steeds dikker
 • meer dan 38°C koorts
 • moeite met plassen

Stel je vraag of deel jouw ervaring

Heb je een vraag over het herstel van jouw besnijdenis, een andere vraag of wil je graag jouw ervaring (anoniem) delen met anderen zodat zij hierin kunnen worden geholpen? Bekijk dan het besnijdenis forum op de website.