Handleiding kiezen van je besnijdenisstijl

  • Intro
  • Korte beschrijving van de stijlen
  • Laag versus hoog besneden

De huid van je penis zit vast op twee plaatsen: bij de huid in de schaamstreek en onder de rand van de eikel. Als de huid langer is dan de afstand tussen deze twee punten, dan rolt de huid over de eikel waardoor deze bedekt wordt.

Een besnijdenis maakt de huid tussen deze twee punten korter. De hoeveelheid huid die verwijderd wordt en waar die verwijderd wordt, is een kwestie van keuze, binnen zekere grenzen.

De beschrijvingen van de verschillende besnijdenisstijlen hieronder zullen je door de diverse stijlen leiden en je helpen te beslissen wat het beste voor je is. Niet alle stijlen zijn bij alle penissen mogelijk. Dit hangt af van de toestand van je voorhuid en het verschil in grootte van je penis in volledig slappe toestand en in volle erectie.

Bespreek samen met je arts goed wat je wil. Dit helpt teleurstellende resultaten achteraf voorkomen.

Geef ook nadrukkelijk aan of je een groeier bent (penis is “klein” in slappe toestand maar neemt flink in lengte toe bij het krijgen van een erectie) of juist niet (de penis neemt wel toe in lengte bij een erectie maar is slap ook al vrij groot).

Bedenk dat een arts bij een besnijdenis een inschatting moet maken van de hoeveelheid te verwijderen huid. Er mag niet teveel huid verwijderd worden omdat dan de huid om de stam van de penis te strak wordt wij een erectie waardoor erecties pijnlijk worden. Als minder huid verwijderd wordt dan je wil, zul je ontevreden zijn met het cosmetisch resultaat.

Besef dat een besnijdenis geen exacte wetenschap is, maar dat een goede arts wel een resultaat kan leveren dat dicht bij je verwachtingen ligt.

Een korte beschrijving van de stijlen

Opmerking: Het vinden van toepasselijke medische definities die de diverse stijlen en resultaten beschrijven is zeer moeilijk, en in het algemeen voldoen medische definities niet omdat ze de diverse stijlen niet nauwkeurig onderscheiden.

Klik op de diverse besnijdenisstijlen in de tabel voor een uitgebreidere beschrijving.

Minimaal

Doel van een minimale besnijdenis is om functioneel en cosmetisch gezien onbesneden te blijven, echter met een enigszins kortere voorhuid. Redenen kunnen zijn het verwijderen van een kleine, nauwe “ring” in de voorhuid die het terugtrekken van de voorhuid moeilijk of zelfs onmogelijk maakt, of het terugbrengen van een lange voorhuid tot een meer gemiddelde lengte.

Losjes

Bij een losjes besneden penis is de eikel het meeste van de tijd helemaal bloot, maar af en toe wordt hij nog gedeeltelijk bedekt. De ruime, niet strakke huid ligt geplooid tegen de rand van de eikel aan als de penis slap is. Bij een erectie zit de huid om de stam van de penis niet extreem strak en kan nog redelijk bewogen worden. In sommige gevallen kan de penis in slappe toestand niet anders dan losjes besneden uitzien, wil er genoeg speelruimte voor een erectie zijn. Bij een losjes besneden man maskeert de ruime hoeveelheid huid achter de eikelrand de vorm van deze rand, waardoor deze in ondergoed en in een zwembroek minder prominent afgetekend zal zijn.

Gedeeltelijk

Een gedeeltelijke besnijdenis brengt de voorhuid terug tot een voorhuid die overeenkomt met die van mannen die van nature een korte voorhuid hebben. In slappe toestand blijft een gedeelte van de eikel zichtbaar en de uitgang van de plasbuis is bijna nooit bedekt, tenzij je hartje winter in Siberië bent 😉

Middelmatig strak

Dit is de “doorsnee” besnijdenis. De eikel is nooit bedekt, zelfs niet na een zwempartij in koud water. Een beetje losse huid kan zich achter de rand van de eikel bevinden, maar deze verbergt de eikelrand niet. De bewegingsspeelruimte die nog in de huid zit bij een erectie hangt af van de toename in grootte van de penis als hij stijf wordt. Meestal is het nog mogelijk om de huid naar de rand van de eikel toe te trekken, maar niet eroverheen.

Strak

Bij een strak besneden penis is er weinig of geen losse huid rond de schacht van de penis wat een scherpe aftekening van de eikel in onderbroek of zwembroek geeft. In erectie is er geen of nauwelijks beweging mogelijk van de huid, die dan zeer strak en dun is.

Laag versus hoog besneden

Vaak hoor je de uitdrukkingen “laag besneden”en “hoog besneden”. Ze hebben niets te maken met de hoeveelheid huid die verwijderd of overgebleven is, maar ze hebben betrekking op de plaatsing van de besnijdenisrand en het soort huid dat verwijderd werd.

Bij een hoog besneden penis is het grootste deel van het binnenblad van de voorhuid bewaard gebleven. Dit is te zien door het kleurverschil met het buitenblad van de voorhuid.

Bij een laag besneden penis is het binnenblad van de voorhuid grotendeels of helemaal verwijderd waardoor de besnijdenisrand dicht tegen de rand van de eikel aan komt te liggen. Dit geeft een gelijkmatig resultaat omdat de schachthuid van de penis bijna tot aan de eikel loopt zonder kleurverschil.

Als iemand vanwege phimosis besneden moet worden, ligt het voor de hand dat ook een gedeelte van het binnenblad van de voorhuid in de buurt van de vernauwing verwijderd moet worden; daarom zal, afhankelijk van de plaats van de vernauwing, het niet altijd mogelijk zijn het gehele binnenblad van de voorhuid te behouden. Maar iemand die om esthetische redenen voor een besnijdenis kiest, kan zelf kiezen waar de besnijdenisrand geplaatst wordt.