Veelgestelde vragen over besnijdenis

Wat zijn de redenen waarom er besnijdenissen worden gedaan?

Mensen kunnen uiteenlopende redenen hebben om zich te laten besnijden:

  • Religieus-culturele redenen
  • Hygiënische redenen: besneden penissen produceren geen smegma en zijn daardoor gemakkelijker schoon te houden
  • Seksuele redenen: bijvoorbeeld wanneer de voorhuid te lang is en de eikel zowel in slappe toestand als bij een erectie bedekt
  • Esthetische redenen: sommige mannen en vrouwen vinden een besneden penis gewoon mooier om te zien
  • Medische redenen: bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een te nauwe voorhuid of terugkerende ontstekingen van de eikel en/of voorhuid

Waar kan ik een besnijdenis laten uitvoeren?

U kunt terecht in vrijwel alle ziekenhuizen, op de afdeling Urologie. Tevens kunt u terecht bij gespecialiseerde, private besnijdenisklinieken. Bij deze klinieken kunt U een besnijdenis zowel om medische als niet-medische redenen laten uitvoeren.

Let op: Indien U in Nederland woont, dient u voor een uroloog een verwijzing te hebben van uw huisarts. In de meeste gevallen is er dan sprake van een medische reden.

Indien U in België woont en lid bent van een Belgisch ziekenfonds (“mutualiteit”), heeft U geen verwijzing nodig en kunt U rechtstreeks bij een uroloog terecht.

Wordt een besnijdenis vergoed door het ziekenfonds?

In Nederland wordt een besnijdenis, zelfs als deze medisch gezien noodzakelijk is, niet vergoed vanuit het basispakket.

Bent U aanvullend verzekerd, dan wordt een besnijdenis mogelijk (geheel of gedeeltelijk) vergoed. Hier vindt U een overzicht van verzekeringen en hun dekking met betrekking tot besnijdenis: Independer: vergoeding besnijdenis

Ook sommige besnijdenisklinieken worden vergoed. Dit is per ziekenfonds verschillend. Meer informatie hierover vindt U in de Algemene Voorwaarden van uw ziekenfonds. Neem bij twijfel contact op met uw ziekenfonds. In België worden de kosten van een besnijdenis grotendeels vergoed door de mutualiteit.

Hoe moet ik de wond na de operatie verzorgen?

Over de ideale wondverzorging lopen de meningen uiteen. Wij adviseren om de eerste twee dagen volgend op de dag van de operatie zelf, het wondgebied schoon en droog te houden en elke keer na het plassen het verband te verschonen.

Daarna is het verstandig gedurende één week 1 à 2 maal per dag te baden in lauwwarm water met Kamille, Badedas of soda, maar niet met zeep. Douchen mag ook weer. Het is belangrijk om na het baden of douchen de wond droog te deppen.

Bij kinderen is de nazorg afhankelijk van de gebruikte besnijdenistechniek en de leeftijd van het kind.

Meer informatie vindt U hier: Nazorg thuis

Is het normaal dat de wond zo opgezwollen is en ik allemaal blauwe plekken heb?

Ja, dit is absoluut een normaal gevolg. Vaak trekken de blauwe plekken na zo’n 3 a 4 dagen weg. De zwellingen hebben soms wat langer nodig, soms wel enkele maanden.

Neem contact op met een arts als de penis rood en pijnlijk is, eventueel gepaard met bloed of pus uit de wond en/of koorts. Dit kan wijzen op een infectie.

De wond gaat steeds weer open. Wat kan ik daar aan doen?

Het genezingsproces verschilt per persoon. Het kan voorkomen dat sommige delen van de wond nog niet helemaal dicht zijn, zelfs nadat de hechtingen reeds zijn opgelost. Meestal is het maar een klein gedeelte van de wond wat nog niet helemaal dicht is, vaak veroorzaakt door nachtelijke erecties.

Een wond geneest van binnen naar buiten. Hierdoor kan het ook lijken dat de wond is opengegaan, terwijl de wond eigenlijk van binnenuit aan het genezen is en wellicht binnen enkele dagen tot een week helemaal dicht is.

Te vroeg weer masturberen of geslachtsgemeenschap hebben, kunnen er ook voor zorgen dat de wond weer open gaat. Wacht hier dus mee totdat de wond volledig genezen is.

Vertrouwt U het niet, raadpleeg dan een arts.

Hoe lang duurt het voordat de wond genezen is?

Gemiddeld genomen is een wond na 7 dagen zo goed als dicht en lossen de oplosbare hechtingen (indien gebruikt) na 7 tot 14 dagen op. Uiteraard verschilt dit per persoon.

Let op: het feit dat de de wond dicht is, betekent niet dat je weer alles kunt doen. Het duurt dan zeker nog 3 tot 4 weken, voordat het volledig genezen is en je weer mag masturberen en geslachtsgemeenschap hebben. Geduld en rust zijn de twee voornaamste toverwoorden.

Wanneer mag ik weer geslachtsgemeenschap hebben of masturberen?

Geslachtsgemeenschap en masturberen mag weer na  6 weken na de operatie. Uiteraard enkel wanneer de wond volledig genezen is.

Wat is het beste? Hoog of laag, strak of losjes besneden?

Bij een besnijdenis om medische redenen is niet altijd elke besnijdenisstijl mogelijk of aan te raden.

Indien U voor een besnijdenis om niet-medische redenen kiest, is in principe elke besnijdenisstijl mogelijk. Sommige artsen hebben echter wel hun eigen voorkeur. Overleg daarom goed met uw arts over uw wensen. Het is uiteindelijk uw lichaam en u moet er de rest van uw leven mee rondlopen.

Meer informatie over de diverse besnijdenisstijlen vindt U hier: Stijl en Resultaten

Is besnijdenis bij jongens in Duitsland verboden?

Nee. In juni 2012 leidde een uitspraak van een lagere rechter tot veel commotie in Duitsland. Inmiddels is er in Duitsland een wet van kracht die de besnijdenis van jongens expliciet toelaat, ook als het een besnijdenis om religieuze redenen betreft.