Voorhuidhygiëne

Voorhuidhygiëne

Bij onbesneden jongens en mannen vindt onder de voorhuid ophoping van smegma plaats. Ook blijft na het plassen vaak wat urine onder de voorhuid achter. Samen kan dit leiden tot een onaangename geur, jeuk, roodheid, irritaties en ontstekingen. Om dit te voorkomen, is een goede hygiëne belangrijk. Was dagelijks (tijdens het douchen of een bad), de voorhuid en de eikel. Doe dit als volgt:

  • Schuif de voorhuid naar achteren richting je lichaam, zodat de eikel bloot komt te liggen. Elke jongen en man ouder dan 5 jaar moet de voorhuid kunnen terugtrekken. Lukt dit niet, laat dan de dokter ernaar kijken.
  •  Maak de eikel en voorhuid schoon met lauwwarm water. Denk ook aan het randje onder de eikel. Wil je zeep gebruiken, gebruik dan een milde zeep of nog liever een zeep vervangend (zeep- en alkalivrij) product. Spoel de zeep na het wassen goed af en zorg dat er geen zeepresten achterblijven. Soms kan het gebruik van zeep irritatie van de eikel en/of voorhuid geven. Is dat het geval, gebruik dan alleen water en probeer eventueel een ander soort zeep of zeep vervangend product als de irritatie helemaal verdwenen is.
  • Droog na het douchen of baden je eikel en voorhuid goed en schuif de voorhuid terug. Een handdoek kan voor onbesneden mannen te ruw zijn om hun eikel mee te drogen als deze erg gevoelig is. Gebruik in dat geval een zacht doekje, bijvoorbeeld een zakdoekje om de eikel mee droog te deppen. Vergeet niet de voorhuid terug te schuiven, anders kan deze klem komen te zitten achter de eikel, wat een vervelend probleem is.

Ouders moeten hun zoontje leren dat het wassen van de voorhuid en de eikel een vast onderdeel van de waspartij is. Doe het in het begin samen met uw zoontje, hij zal het na korte tijd zelf kunnen.


Tijdens het wassen dient de voorhuid teruggetrokken te worden en na het drogen weer teruggeschoven te worden.
Schuif ook steeds de voorhuid een beetje terug bij het urineren en droog na met toiletpapier, zodat er geen druppels urine aan de voorhuid blijven hangen.