Ervaring van Paul

Totdat ik me op 20-jarige leeftijd liet besnijden, had ik altijd problemen met mijn voorhuid. Mijn voorhuid was erg lang en stak minstens 2 cm over de eikel uit als mijn penis helemaal slap was. Bij een erectie schoof de voorhuid niet vanzelf terug maar bleef de eikel helemaal bedekken; om die te ontbloten moest ik zelf de huid terugtrekken.

De eikel was regelmatig geïrriteerd, ook al waste ik me dagelijks onder de voorhuid, dat probeerde ik althans. Rond mijn negende kreeg ik een ontsteking van de voorhuid en de eikel, en de dokter stelde voor om me te laten besnijden. Mijn moeder was echter faliekant tegen en daarom werd ik alleen behandeld met antibiotica en één of ander zalfje. De irritaties en zo bleven aanhouden.

“Ik wilde altijd al besneden zijn”

Bij mij op school waren de meeste jongens besneden, minstens zo’n 80%. Besneden penissen vind ik mooi uitzien, voorhuiden zijn voor mij niet om aan te zien en ook nog eens onhygiënisch. Ik kreeg minderwaardigheidsgevoelens door mijn voorhuid en ik wilde altijd al besneden zijn.

Typische problemen bij een (lange) voorhuid:

1) Na masturbatie ‘s nachts bleef er zaad achter onder de huid en wanneer dit niet direct werd weggewassen kregen de eikel en de voorhuid een nare geur.

2) Wanneer mijn penis slap was, was hij veel kleiner dan bij een erectie. Als ik een strakke onderbroek droeg, dan vouwde het tuitje van mijn voorhuid zich om onder mijn eikel. Zo kwam de huid stevig vast te zitten tegen mijn slip. Als mijn penis stijf (of half stijf) werd dan was dat behoorlijk pijnlijk omdat het zwellen van de eikel en het langer worden van de stam van de penis aan de klemzittende voorhuid trok.

3) Wanneer ik probeerde om het hierboven onder 2) beschrevene te voorkomen door mijn voorhuid achter de eikel terug te trekken dan werkte dat wel voor even, maar de voorhuid had altijd de neiging om weer terug over de eikel te schuiven. Hierbij kwamen er altijd schaamhaartjes op pijnlijke wijze tussen de eikel en de voorhuid.

4) Zelfs wanneer ik me één of twee keer per dag onder de voorhuid waste, verzamelde zich vuiligheid achter de rand van de eikel en werd deze erg gevoelig.

5) Bij kampeertochtjes kun je je meestal niet onder de voorhuid wassen; het is dan sowieso al vaak moeilijk om je ergens te kunnen wassen. Dit vergroot het hygiëne-probleem.

“Ik vond het een beetje stom om om een besnijdenis te vragen”

Ik vond het een beetje stom om om een besnijdenis te vragen – ik durfde dat pas rond mijn twintigste. De chirurg waarnaar mijn huisarts me verwezen had, reageerde in het begin een beetje lacherig op mijn verzoek, hoewel hij later toegaf dat het een redelijke vraag was.

Ik voelde me niet zo op mijn gemak om dingen met hem te bespreken en zeker niet om te vragen hoeveel huid hij zou wegnemen of welke methode hij zou gebruiken. Ik wist ook niets van zaken als de verhouding tussen het binnenste en het buitenste deel van de voorhuid.

Er werd een afspraak gemaakt voor mijn besnijdenis, die werd onder narcose verricht en ik bleef één nacht in het ziekenhuis. Na de operatie kreeg ik een pijnstillende injectie en ik heb totaal geen pijn gehad van de besnijdenis zelf.

Na de operatie heb ik een paar daagjes rust genomen. Na zo’n 2 weken werden de hechtingen verwijderd, sommige ervan waren al vanzelf opgelost. Een paar dagen na de operatie raakten enkele delen van de wond ontstoken en op deze plaatsen is meer littekenweefsel dan de rest. Ik zou willen dat ik al als kind besneden was.